persoonlijk

Teken of toeval?

Daar lag hij dan, in stukken op de grond. Mijn pendel van bergkristal. Euh, pardon? Ik herhaal: mijn pendel van bergkristal. Online gekocht op een Nederlandse site, hoe kan het ook anders. Spiru, een spirituele webshop ‘voor een Zenvol leven’ – ik verZen dit niet, woordgrapt ook deze copywriter die wat te veel Palo Santo inhaleerde (ook gekocht op Spiru).

Ik zocht er een cadeautje voor een vriendin. Wat geef je iemand voor haar dertigste verjaardag, ook wel gekend als de ideale leeftijd voor een quarterlifecrisis? Iets dat nieuwsgierigheid wekt en ook wat helderheid schept. Een pendel van bergkristal dus. Die wijst draaiend of schommelend een duidelijke richting aan: ja of nee.

Jij gelooft er niet in? Gelukkig kwam ik dan niet naar jouw verjaardagsbrunch. Zij was er ontzettend blij mee. Dat weet ik van haar, niet van mijn pendel. Want ik bestelde er dus ook een voor mezelf. Een voorspellend pakje helderheid, in de vorm van een onsmeltbare ijspegel. Breekbaar is hij wel. Ook dat weet ik van mezelf, niet van mijn pendel.

Daar lag ik dan op de betonvloer, zoekend naar restjes zingeving. Hoe kon dit gebeuren?

Toen ik hem voor de tweede keer wilde gebruiken, spatte hij uiteen op de grond voor ik iets kon vragen. Daar lag ik dan op de betonvloer, zoekend naar restjes zingeving. Hoe kon dit gebeuren? Ik wilde in een haast nog iets checken. Dubbel checken eigenlijk, want ik had deep down al beslist voor mezelf. De pendel besliste nóg eens voor mezelf: dat mijn gevoel deep down goed genoeg was. Dat ik het antwoord niet moest zoeken buiten mezelf. Dus wierp hij zich veelbetekenend voor mijn twijfelachtige voeten. Zodat ik even kon stilstaan, zakken, ademen, voelen en weer helder denken.

Scherven brengen geluk zeker? Een teken van het universum. Hoe mooi. Of ik ben gewoon lomp, dat kan ook. Het is maar hoe je het bekijkt. En exact dat maakt juist het grootste verschil – al kan mijn pendel dat nu niet meer bevestigen.

One thought on “Teken of toeval?

  1. Pingback: Plaatjes en praatjes: januari t.e.m. mei 2022 | Rien Mertens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s