moederschap/persoonlijk

Sleeping apart together

Nooit gedacht dat we apart gingen slapen. En toch gebeurde het, ergens tussen wanhoop en vermoeidheid. Ik slaap op een kamer met de jongste van anderhalf. Hij slaapt op een kamer met de oudste van vier jaar. Dus we slapen wel samen, maar niet met elkaar. Al meer dan een jaar. Sleeping apart together. Al hopen we de rollen binnenkort te herverdelen: de zonen samen in een kamer en de ouders terug samen in een bed. We’ll see.

‘Nooit gedacht dat we apart gingen slapen. En toch gebeurde het, ergens tussen wanhoop en vermoeidheid.’

Ouders die zijn gezegend met diepe dromers schudden nu misschien van nee: ‘wij maakten er een punt van om niet samen te slapen of ze niet bij ons in bed te nemen.’ Maar lotgenoten herkennen het wellicht. De drang om élke extra seconde slaap te omarmen. Mijn allerlievelingskleedje, al mijn haar en zelfs een vingerkootje. Dat wil ik in de donkerste periodes zonder twijfel afstaan in ruil voor een nachtje slaap – er echoën rare gedachtenkronkels door je hoofd in de holten van de nacht.

Pas op, ik kan ook echt genieten van zo’n slapend kind naast mij op de matras of in zijn eigen bed. Elke avond ga ik kijken naar de rustige gloed op hun gezicht. Ik bestudeer hen. Luister naar hun ademhaling. Kus hun voorhoofd of wrijf door hun haar – alleen als ik zeker weet dat ze daarvan niet wakker worden natuurlijk. Maar ik ga toch blij zijn als de nachten opnieuw compleet van ons zijn. Om te recupereren. Even af te remmen. En overdag weer vlotter te kunnen schakelen. 

‘Waarom slapen onze kinderen toch zo slecht?’, vraag ik mij vaak af. ‘Zouden ze beter slapen in een ander gezin? Wat is mijn aandeel in dit verhaal? Reageer ik te snel tijdens hun wakkere momenten? Leg ik ze toch beter op een aparte kamer?’ Ik kan nog wel even doorgaan, want ik stel mezelf duizend en een nachtelijke vragen. Antwoorden heb ik minder. Want het is een zoektocht. Al deel ik graag waar ik momenteel mee bezig ben: samen (uit)huilen om samen (uit) te kunnen slapen. Je kind laten ontladen in jouw nabijheid zodat hij innerlijke rust kan vinden – en jij hopelijk ook. 

Ontwikkelingspsycholoog Aletha Solter hielp me op weg, met haar boek ‘De taal van huilen’. De theorie klinkt al niet echt gemakkelijk en de praktijk voelt nog veel moeilijker, voor mij dan toch. Het is diep scheppen in mezelf om die nachtelijke tranen in de vergeetput te laten vallen. ‘Het helpt om hem te laten huilen als je liefdevol aanwezig blijft’, echoot het in mijn holle hoofd. Dus houd ik hem zachtjes vast. Blijf ik nabij. Zodat hij in elke vezel van zijn opgespannen lijfje voelt dat hij mag voelen. Dat hij mag zijn wie hij is. En dat ik van hem blijf houden. 

‘Het is diep scheppen in mezelf om die nachtelijke tranen in de vergeetput te laten vallen.’

Ik deed er lang over om hier te geraken, en ben nog altijd op zoek in en rond mij. Aware Parenting, mild ouderschap en afgestemd opvoeden strooiden voorzichtig zaadjes op mijn veld. De tranen die erop vloeiden na de nachtelijke horror met onze eerste zoon, zorgden voor kleine kiempjes. Dunne wortels zochten langzaam hun weg, nog te breekbaar om veel tegenwind te trotseren. Na wat extra graafwerk voelen ze steviger, meer geaard. Ik vind vaker de moed om dieper te tasten. Om rust te vinden in mezelf terwijl mijn kind de nacht zo woelig in stukken breekt. Want rust is besmettelijk, als ik Brené Brown mag geloven. En huilen is spanning loslaten, als ik Aletha Solter mag geloven. Dus probeer ik in mezelf te geloven, al lukt dat zeker niet altijd. 

En soms slaapt de oudste of de jongste al eens een hele nacht door, al lukt dat zeker niet altijd. Dat is oké. Als er maar iemand is bij wie ik zelf even mag uithuilen als ik het voel. En dat hoeft gelukkig niet per se samen in een bed. 

4 thoughts on “Sleeping apart together

  1. Herkenbaar. Bij ons lijkt het goed te komen! Blijven geloven :)
    Al sluipen ze af en toe nog ’s nachts in ons bed – best gezellig al is Remi een vree froetelaar

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s