persoonlijk/plaatjes en praatjes

Plaatjes en praatjes: juli 2019


> Grote vakantie = toilet nummer twee en een terras (de foto is van vorige grote vakantie, maar ik vond die twee poepkes wel toepasselijk). Hell yeah, mijn man is een klusser! Dus installeerde hij in het begin van zijn grote lerarenvakantie ons tweede toilet boven, zo hoef ik ’s nachts niet meer met mijn overbolle buik en blaas de trap af. Klein detail: we kochten die tweede wc een dikke twee jaar geleden toen ik zwanger was van Mon – en we nog op de grond sliepen in plaats van in een bed, waardoor ik eerst van de matras moest rollen om dan recht te kreunen en naar beneden te strompelen voor een plasje. Maar nu hangt Mr. T. dus mooi te blinken op een paar meter van ons bed, tha shit! Net als ons terras buiten: Sven regelde en tegelde het helemaal zelf. Betonsteen per betonsteen: lijnrecht, waterpas en helemaal af. Mon wil nu alleen nog buiten eten – en zo zijn ook de vogels, mieren en wespen tevreden (lees: overeten, met alles wat hij op de grond dropt).

10b7850f-7ace-465d-b277-73922e466b6c38c5f411-be48-494e-9f49-89eba8742c52
> Sporadisch samen slapen. Onze tweeënhalver slaapt sinds een paar maanden door #hoera. Sporadisch belandt hij nog eens bij ons in bed, als hij ziek of bang is – meestal van leeuwen of ‘kokodrillen’ met scherpe tanden. Soms liegt hij zichzelf onder de ouderlijke dekens, dat klein knuffelbeest: ‘Mon beetje ziek, oortjes pijn, grote bedje slapen’. En dan moeten al zijn vriendjes mee: Happy het konijn, Monki de aap, vosje de vos (uiteraard), panda (een pandahoofd met muziekkoordje) en doekje (voor zijn snottebellen). Maar zijn grootse vrienden, dat zijn wij (niet altijd de vrolijkste): we krijgen kusjes, knuffels, liedjes en lofbetuigingen als ‘lieve moekevake’ en ‘mijne moekevake’. Hoe gezellig het vaak ook is, plaats gunt dat matrasmonster ons zelden. Vandaar dat we het samen slapen sporadisch proberen te houden (ja, ik zeg bewust ‘proberen’).

5eedfc41-9da4-4d32-b837-6c77eac8f934-1
> Samen op vakantie naar de exotische Ardennen. Waarom we zo laat aan kinderen begonnen? Omdat we eerst nog met ons tweetjes wilden reizen – ongerept, onbezonnen, onbezorgd. Met Mon kiezen we bewust voor dichtbijvakanties. Want één: onze witte Mowgli hangt niet graag in de autostoel en bedenkt slimme smoesjes om aan zijn lianen te ontsnappen – zoals ‘pipi/kaka doen’ (wat we ons niet riskeren om te negeren, al weigert hij daarna terug in zijn kooi van Faraday te kruipen). En twee: er borrelt minder frustratie als we niet verder dan het huis en de tuin geraken – want we zitten toch in eigen land. De voorwaarde is wel dat we een bijzonder plekje boeken met veel vakantiegevoel: gezellig vanbinnen, groen vanbuiten. Goochel er nog wat goedevriendengezelschap bij en de vakantie vliegt voorbij – en met die trieste opwarming van de aarde zijn de Belgische temperaturen voor deze white chick al exotisch genoeg.

88988615-99f4-421a-9258-0feb3531cb25-1
> Bevalling twee komt stapvoets dichterbij. Hoe dikker mijn buik, hoe dikker de bundel streepjes die ik kan trekken na de meestgestelde zwangerschapsvragen zoals ‘Aan het aftellen zeker?’ Awel, dat voelt dubbel. Aan de ene kant wel, omdat het zwaarder zwangeren is als er al zo’n karakterkopje uitkwam en rondloopt. Aan de andere kant niet, omdat de tijd echt vliegt en we minder bewust (kunnen) bezig zijn met de baby en buik al is het wellicht de laatste keer dat we zwanger zijn. ‘Hoeveel weken ben je nu?’ Euh, 30 … denk ik? ‘Al klaar met de voorbereidingen?’ Euh, nee. ‘Staat de naam al vast?’ Dat wel (en er staat minstens 1 letter van op het toetsenbord)! Het idee voor het kaartje en de geboortecadeautjes ook. Dus we komen er wel, met de juiste ingesteldheid en wat lijmende liefde – toch? Al mag spontane kook-, thuiswacht- en huishoudhulp zich altijd melden in Westremdorp.

069ad4c9-4853-496b-a5fe-2d9824cb54f3bbeba6ea-aa6c-4df5-a4fe-5a3b605ebebc
> Vrienden met de kinderen van je vrienden. Je vrienden kies je zelf. Hun partner en kinderen niet. Dus kan je alleen maar hopen dat het klikt. Gelukkig botert het tussen Mon en de twee kastaars van het koppel vrienden met wie we onze Ardennenreis spendeerden. FYI, dé tip voor mensen met een turbulente tweejarige (die alles zelf wil doen): spreek af met vrienden die wat oudere kinderen hebben – een jaartje ouder werkt al. Die nemen jouw kleine ontdekker mee op sleeptouw, waardoor jij je koffie eens warm kan opdrinken (en je koekje zelf kan opeten) én ondertussen zelfs een half gesprek kan voeren.

6a2647cd-3b1b-402c-9f8d-05c7c459c6db 2c3c77ad-f558-43ae-8bd6-f0dbc5e172ea
> Mon, onze kordulespierwitte Mowgli. Als hij maar buiten is: tussen bosgroen en hemelsblauw, tussen beestenboel en waterpoel. Stevig met zijn botten en benen in leemzachte modder of onweerstaanbare plassen. Of met zijn hoge stapschoenen en korte broek (te) diep in het glasheldere Ardennenriviertje. Die avontuurlijke peuterpuber waant zichzelf een gekke kikker en springt vol vrolijk vertrouwen de gladde stenenstroom in, gevolgd door luidkeels gekwaak. Plons! Zijn natte broek gaat uit, maar Mongli zet de boswandeling zonder morren voort: met sompige schoenen en koude kikkerbillen (in boxies). That’s our boy!

2 thoughts on “Plaatjes en praatjes: juli 2019

 1. hoi!

  gelezen
  🙂
  en mss een tikfoutje gevonden
  (nee, ik ben eigenlijk geen taalnazi maar ja..)

  panda (het muziekmakende pandahoofd)
  het kan ook maar moet mss met zijn???
  🙂

  keep it going girl!
  x

  ________________________________
  Van: Rien de Rien
  Verzonden: zaterdag 24 augustus 2019 07:51
  Aan: florismertens@hotmail.com
  Onderwerp: [New post] Plaatjes en praatjes #juli

  rienderien posted: ” > Grote vakantie = wc nummer 2 en een terras (de foto is van vorige grote vakantie, maar ik vond die twee poepkes wel toepasselijk). Hell yeah, mijn man is een klusser! Dus installeerde hij in het begin van zijn grote lerarenvakantie ons tweede toilet”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s