persoonlijk/plaatjes en praatjes

Plaatjes en praatjes #oktober

IMG_2271> Sportief patattenzakken. Je kent het gevoel wel: dat je thuiskomt na je werk als een uitgeblust luciferstokje waaruit je geen vuur meer krijgt. Het enige wat je dan nog denkt is: geef mij nú een zetel, een serie en een theetje – of doe maar een goed glas wijn om alles door te spoelen. Plots besef je dat dat niet kan, want je agenda wijst op een andere verplichting dan die luie zetel: in mijn geval een volleybalmatch. Damn. Ik sleep mijn pattattenzakkenlijf naar de kleerkast om mij in volleybaltenue te hullen. En eens ik die sportknop omdraai, verandert er iets in mijn lichaam en geest. Ik krijg zin om op een balletje te slaan, samen op een Lokers plein met mijn ploeggenoten. En guess what: we winnen! Er is na de winst zelfs nog energie om een milkshake, hamburger of frietje te steken met de ploeg – ja, die extra calorieën hebben we verdiend. Say cheese(burger)!

_MG_4957.jpg
> Vrijgezellen met de volleybal. Mijn eerste wintertrouw is een feit: op zaterdag 1 december 2018 trouwt een meisje van mijn volleybalploeg met een ex-trainer van die ploeg. Een vertederend verhaal wel, want ze waren op slag verliefd. Hij had toen nog een relatie, dus stelde zij zich eerst wat verdedigend op. Van zodra hij het out maakte, zette hij zijn liefdevolle aanval in. En vijf jaar later volgt de receptie en het feest van die sportieve romance. Voor haar vrijgezellen doken we Utrecht in, waar we onder meer bossaball speelden in fluo-outfit. Niet meteen wat ik plan te dragen op de trouw. Al vraag ik me af wat je wel aandoet op zo’n wintertrouw? Dat moet ik nog even toetsen bij de andere genodigden – voilà, nu is mijn arsenaal verborgen volleybaljargon compleet.

bon-iver11-730x410-730x400
> Het was bon, zeer Bon Iver! Ik kan niet zeggen hoe lang het geleden is dat Sven en ik naar een concert gingen. Wat ik wel weet, is dat ik zelfs hoogzwanger overwoog om naar Bon Iver te gaan. Maar aangezien de bevalling was uitgerekend op de dag van het concert, begin februari 2017, leek het mij toch beter om te passen. Gelukkig voor deze fat mama cancelde frontman Justin Vernon de show. Later werd aangekondigd dat ze naar Vorst Nationaal afzakten in oktober 2018 – en dat kon geen toeval zijn. Dus ik gaf gehoor aan deze sympathieke synchroniciteit en boekte onze koninklijke tickets. Het optreden was elke noot waard. Van de bassen die als bommen ontploften in mijn buik tot het breekbare engelengezang dat goudenlepeltjesgewijs binnenvloog in mijn oren. De Amerikaanse indiefolkband klonk live harder dan op plaat. Ze hadden op het podium meer rock rond hun ritmisch bewegende benen. Meer rock in al hun leden. Ongelooflijk wat voor sfeer vier mensen kunnen creëren met hun stem, instrument en energie. Muziek kan je echt meevoeren, en dat hebben wij aan den levende lijve ondervonden – die piepende oren nemen we er wel bij.

p3_utopia_library_and_academy_for_performing_arts_aalst_belgium_kaan_architecten_yatzer.jpg> Een bib om over naar huis te schrijven. Soms struin ik het internet af op zoek naar schrijfcursussen – zo volgde ik bijvoorbeeld de cursus ‘Van kinderboek tot young adult’. Af en toe moet ik mijzelf een kontschop verkopen om te blijven schrijven. Om nieuwe inzichten, inspiratie en drive op te doen. En om schrijfuren te blokkeren in mijn agenda. Zo ver is het al gekomen: dat ik een cursus volg om schrijftijd te krijgen. Want thuis lonken zoveel andere dingen: een zoon die plots jouw pen en notitieboekje wil om te tekenen, een vriend die gezellig wil babbelen of zetelen en een smartphone die trillende pak-mij-waves uitstraalt – aan het huishouden kan ik nog wel weerstaan, haha. Ik schrijf nu dus zes maandagavonden lang in Utopia, de splinternieuwe inspiratiebib in Aalst, waar ik de cursus volg ‘Van inspiratie tot verhaal – creatief schrijven’.

IMG_2426.JPG
> Golvende gedachten. Daar zitten we dan, aan de zee. Daar lopen we dan, op de dijk. Met z’n drietjes: Sven, ik en kleine Mon. Vroeger spotte ik vooral andere mensen, als op een zomers terras met zicht op de voorbijgangers. Ik keek hoe koppels met elkaar omgingen, bedacht welk leven achter welk gezicht schuilde en wat de kleren en schoenen vertelden over de mensen die ze droegen. Sven en ik grapten vaak allerlei spinsels en verzinsels over onwetende passanten – wie we wel of niet wilden zijn, en waarom. Dat doen we nu nog steeds. Al drijft een groot deel van onze blikken ook af naar dat kleine golfje geluk aan onze zijde. Hoe hij de tijd verspeelt in het zand en kastelen bouwt met emmertjes fantasie. Hoe hij stoer de branding tegemoet loopt maar een beetje bang terug in onze armen aanspoelt. Hoe ook hij mensen observeert, en af en toe stopt met zijn loopfietsje om charmant te lachen of zwaaien naar een vreemd paar smeltende ogen. Heerlijk om mee te turen door zijn frisse blik.

Harvey-Specter-suits-38516366-1920-1080.jpg
> Something that ‘Suits’ me. Als ik een nieuw avontuur induik, voel ik altijd wat tegensparteling. Ik hou bijvoorbeeld van lezen. En eens ik bezig ben in een goed boek, slorpt het mij volledig op – heerlijk vind ik dat, om vanuit je luie zetel af te reizen naar een heel andere wereld. Eens dat boek uit is, overvalt mij soms hetzelfde gevoel als wanneer ik terugkom van een reis. Een vreemde leegte. Een soort van gemis, omdat je weer een stukje van jezelf klasseert onder ‘nostalgische herinnering’. Gelukkig wacht er altijd iets nieuws – te veel zelfs: boeken, podcasts, series … Al moet ik daarvoor dus wel even een drempeltje over, om weer een deur te openen naar een ander verhaal en nieuwe personages binnen te laten: in dit geval een stel knappe advocaten in strak pak. “Je moet naar ‘Suits’ kijken”, zei mijn broer, “het is echt grappig en goed.” Ik had zo mijn twijfels, grappige advocaten?! Maar ik moet schuld bekennen, hij had zó gelijk – en dan vertelde hij er zelfs nog niet bij wat voor een übercute krullend lachlipje die handsome Harvey Specter heeft. Aanrader dus.

Advertenties

2 thoughts on “Plaatjes en praatjes #oktober

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s