persoonlijk/plaatjes en praatjes

Plaatjes en praatjes #mei

_MG_9730
> Op gezinsweekend met moe, de bro’s en co’s. Met mensen die Mon ongeveer even veel op – en tot ons groot genoegen ook ín – de armen dragen als wij. Zo kunnen wij eens languit op de zonverwarmde trampoline liggen … tot een van de kindjes op het toneel springt. Zo kunnen wij eens op het gemak aan een warmgedekte tafel schuiven … tot ons spaghetti-Monster met uitgestrekte saushandjes rechtstaat op zijn eetstoel. Zo kunnen wij eens rustig relaxzetelen onder een hardwerkende zon … tot een van de kindjes ons in het vizier van zijn waterpistool krijgt. En toch doet het zo’n deugd om allemaal samen te zijn, om iedereen samen te zien. Om zweet, tranen en vooral bloed te delen.

IMG_1274 IMG_1276
> Biodiversituin. We houden ervan als er ‘chemie in de lucht hangt’. Al trek ik mijn neus op voor de letterlijke interpretatie van die zin. Want te vaak grijpen mensen naar chemische oplossingen om ‘ongewenste bezoekers’ te bestrijden. Nee, ik hou niet persé van onkruid tussen mijn stenen. En nog minder van cirkelzagende muggen rond mijn benen – ik haat ze eigenlijk vooral rond mijn oren, maar dat rijmde niet. Toch probeer ik die chemische wonderbrol te vermijden om ongedierte (en alles wat in de buurt komt) te bestrijden. Dat kán gewoon niet gezond zijn. Dus bij deze een pleidooi voor biologische alternatieven – wij bestreden de bladluizenplaag op onze beukenhaag met gaasvlieglarven. Duur(der), dat wel. Maar als je gezondheid ervan afhangt, dan kies je toch snel?

IMG_1140 IMG_1139
> Hoe je regels verslappen voor – geeuw – slaap. Mijn allerlievelingskleedje, al mijn haar en zelfs een vingerkootje. Dat wilde ik graag afstaan in ruil voor een nachtje slaap – er echoën rare gedachtenkronkels door je hoofd in de donkerste holten van de nacht. Mon slaapt intussen gelukkig beter, al eindigt hij nog vaak tussen ons in bed. Ouders die zijn gezegend met diepe dromers schudden nu wellicht beschuldigend van nee: “wij maakten er een punt van om hem niet in bed te nemen.” Ik ga niet beginnen kakelen over de kip of het ei. En eerlijk? Ik heb snurkie Mon er ook eens graag gezellig bij. Snoezelsnooze!

IMG_1150-2 IMG_1098-2
> Havermout, zo simpel als koude pap
. Kies jij ook voor extra snoozen in plaats van ontbijten? Probeer dan eens een overnight bowl met havermout. Het klinkt hipster fancy, maar zelfs een oververmoeide moeder kan het! Nee serieus, het is echt héél simpel. En lekker, vindt ons hele huishouden (inclusief man en Mon). Dit is wat ik doe: ’s avonds schep ik vijf eetlepels droge havermout in een lege confituurpot, ik doe er kaneel en rozijnen bij en overgiet alles met melk tot boven de havermout. Dekseltje erop en in de ijskast. De volgende morgen werk ik af met wat fruit in schijfjes, noten en kokosrasp. Geen fan van kaneel? Probeer dan cacao. Als ik een variant wil zonder melk, pers ik vers appelsiensap om de havermout in te weken. Soms doe ik er ook een laagje Griekse yoghurt bij. Lekker, simpel en gezond.

IMG_1414
> Meme will be meme. Pepe heb ik nooit gekend, meme heb ik nooit jong gekend. Ik zie haar dan ook niet als jonge griet – of Maria in haar geval. Zelfs niet op foto’s van haar als twintiger of dertiger: ook daar blijft ze mijn geschiedenisdragende grootmoeder, maar dan zonder de diepe tijdlijnen die haar leven en gezicht tekenden. Zonder de dik vertakte aders die in haar benen wortelden. Zonder de grijze breinaalden waarmee ze haar leven langzaam voorbij tikte. Mijn meme. De moeder van mijn vader, zijn twee zussen en vier broers. Een straffe madam, met straffe boerenkost – ik geef een vingerkootje voor haar spinazie- of preistamp met sosiesen!

rush-british-biographical-action-film-1920x1080> Rush. In mijn zoektocht naar ‘welke film gaan we nu weer kijken?’ was mijn hoofdcriterium: minstens een 8 op IMDB. En zo botste ik op ‘Rush’, een film over Formule 1. Toegegeven, het thema sprak mij niet onmiddellijk aan want ik heb echt níets met die sport. Maar ik baande mij een weg door mijn stapel vooroordelen en drukte met meer dan lichte tegenzin op play. Was ik blij! Die film heeft mij nu eens echt verrast: ge-ni-aal! Nog meer omdat ik niet verwachte dat die racewagens mij gingen meevoeren in het verhaal. Aanradertje van formaat. En dan nog waargebeurd ook, cra-zy!

Advertenties

2 thoughts on “Plaatjes en praatjes #mei

  1. Rienemien, zo blij dat we dat zotte bloed delen. Bloed met heel veel hoeken af, ooit wel eens beschamend, maar van langs om meer om fier op te zijn. Bloed met goesting om moois te maken en anderen mee te beroeren. Ik lees je niets van nietskes en dan voel ik de struik waaruit we komen,de wortels en de bodem. Dikke kus van je mus want nichteken rijmt niet 😘

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s