moederschap/persoonlijk

MON amour #1jaar

Blonde wimpers, rosse schijn. Je haar begint nu stilletjes te sprieten, vooral dat snorretje op je achterhoofd. Geen streng afgelijnd exemplaar maar een zwierig geval dat alle kanten opkrult. Weerbarstig en in de war als je net wakker schiet. Schattig en zijdezacht als je langs onze wangen streelt. En bijna altijd trots blinkend in de zon.

Net jij! Wat ben je een vrolijke jongen – behalve ’s nachts misschien, meneertje omgekeerde blijtbanaan. Altijd op ontdekking, met je kleine voelsprietvingertjes die het leven aftasten. Ongeremd, onbevooroordeeld. Alles is interessant: van pluisjes wit poezenhaar tot verdwaalde kattenbakkorreltjes en – spijtig voor haar (haar) – vooral de poes zelf. Zij is onmisbaar in jouw kat-en-muis-achtervolgspelletjes door het hele huis.

Altijd op ontdekking, met je kleine voelsprietvingertjes die het leven aftasten. Ongeremd, onbevooroordeeld.

Jouw thuis is jouw speeltuin, jij bent het tuig. Eerst bekeek je alles rustig van op dat platte boorlingenbankje. Maar je leerde al snel schommelen van je buik naar je rug en terug, klaar om nieuwe avonturen in te rollen. Je zat op zes maanden en kroop een maand later al vrolijk rond. Eerst wat stuntelig en stoterig, later vlot en vol vertrouwen. Al bleef de poes – gelukkig voor haar (haar) – altijd een tikje sneller.

Het ging op en af, altijd aan. Want je stopte niet tot je ze onder jouw knie had: de twee treden in onze living. Enthousiast aangemoedigd voor jouw durf en doorzetting door jouw trouwste supporters. Van ‘voetjes eerst’ tot ‘bravo’, beantwoord door twee zaligmakende kijk-ik-kan-het-blinkoogjes en dito drietand-smile. Om van te smelten! Net als die spontane lachlijntjes die naast jouw opgetrokken neusje dansen.

Een danser, dat ben je wel. Een doorzetter ook. ‘Hij heeft precies karakter. En veel energie. Een leutig bazeke’, dat horen we vaak van vreemden. Je straalt duidelijk energie uit, al zuig je er vaak ook. Vooral ’s nachts hang je het aapje uit, stevig vastgeklampt aan mijn boom van een troostarm. Ook bij klaarlichte hemel dondert er al eens een driftbui voorbij, vaak veroorzaakt door het woordje ‘nee’ – je kunt het nochtans zo schattig schudden.

Knikken kan je alleen met je kijkers. Die roepen volmondig ‘ja’ als ik jou een boterham of banaan voorschotel. Je plukt ze vakkundig van je bordje. Eerst gretig als een verhongerde hamster, daarna grondig als een kleine kruimeldief. Je snuffelt de hele tafel af. Dan de eetstoel. En de grond.

Je leeft op grote handen en voeten. Nog zoiets dat we vaak horen: ‘zo koolscheppen en klompvoetjes’ – toegegeven: dat is mijn vrije vertaling omdat het stijlvol allitereert; net als jij: mijn magisch mooie Mon. Jouw handen herbergen vaak verborgen schatten. Daar schaats je de volledige vloer mee rond: potjes en blokjes, boekjes en doekjes, Playmobil-diertjes of wat je maar kan vinden.

Er is een kantje af, een interessante asymmetrie. Zo zit je in elkaar. Zo zien we je graag.

Er is een kantje af, een interessante asymmetrie. Zo zien we je graag. Zo zit je in elkaar. En zo zit je vaak op je kont: het ene been naar voren gestrekt, het andere naar achteren geplooid. Zalig dat je nu al zo’n eigen stempel drukt. In je gedrag (leuk, meestal), op je ververskussen (meestal minder leuk), op je kleren (zei iemand zever-V-hals?) en op die van mij (snottebellen are the new black).

Jij bent de serie die ik kan blijven spelen. Mijn binge-baby. Mijn kleine monkey boy. Mijn bijna alles.

Een jaar. Geluk. Een gelukkige!
Mom

DSCF0781 DSCF0813 DSCF0733-2 DSCF0609

Advertenties

4 thoughts on “MON amour #1jaar

  1. Pingback: Plaatjes en praatjes #januari #februari | Rien de Rien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s