bewust leven/natuur

Laat ons een boom en wat gras dat nog groen is

lindeboom massemen

Massemen is zo trots op zijn linde. Zijn kruin kreeg zelfs het kroontje ‘Boom van het Jaar 2016’. Terecht, vond ook de jury: “De Dorpslinde is een prachtvoorbeeld van hoe een boom de gemeenschap met elkaar en met de natuur verbindt. De linde is niet enkel een oude boom maar een dorpsgenoot die doorheen meer dan vier eeuwen een vooraanstaand getuige was van het dorpsleven in Massemen. Hij verbindt de huidige bewoners en de volgende generaties.”

Mooi toch. Het beeld van verschillende lichtingen die opgroeien met en onder dezelfde boom. Kinderen en volwassenen die schaduw zoeken onder zijn gespierde armen. Die met hun vingers tokkelen op zijn knokige takken. Die steun zoeken tegen zijn robuuste bast. Of tikkertje spelen rond zijn stevige stam.

Bomen en bossen zijn van onschatbare waarde. Ze geven niet alleen zuurstof aan de aarde, maar ook aan onze creativiteit. Laat kinderen los in een boom of bos en hun fantasie waait alle kanten op: van schorsfiguren ontdekken tot takkenkampen bouwen of knisperblaadjes doen opwaaien. Een groene reus kleurt hun verbeelding.

Laat kinderen los in een boom of bos en hun fantasie waait alle kanten op.

Opgroeien met bomen in beeld heeft veel voordelen. Zo ontdekken kinderen met eigen ogen wat ze op de schoolbank leren. Want bomen geven hen de vier seizoen op een blaadje – in alle geuren en kleuren. Bomen laten leerstof leven. En hoe meer ons (leef)milieu ruist onder hun rustgevende bladeren, hoe meer we luisteren. Hoe meer respect er groeit voor Moeder Natuur. En hoe groter de kans dat onze kinderen bomen planten. Zo ziet de toekomst er heel wat groen-, geel-, rood- en ook rooskleuriger uit.

Hoera dus voor de diepgewortelde trots van Massemen. Voor de linde als dorpssymbool. Voor alle bomen in het straatbeeld. En in de dorpsschool – want ook daar tillen drie wijzen de speelplaats naar een hoger niveau. Hun wortels geven karakter, hun blaadjes brengen leven en hun silhouetten sieren de speelplaats. En, net als de linde, nemen deze stamgasten verschillende generaties onder hun gebladerde vleugels. Mooi toch.

Een boom. Een symbool. Een symbiose.

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is,
laat ons een boom en het zicht op de zee,
vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is,
de wereld die moet nog een eeuwigheid mee …
– Louis Neefs, Laat ons een bloem


Voor Flor, Remi en Mon. Voor alle andere kindjes en ouders. Voor de wereld en de toekomst. 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s